Начало Агроновини Земеделие Високи цени на сделките на зелено за зърнени култури в област Добрич

Високи цени на сделките на зелено за зърнени култури в област Добрич

Фючърсните сделки за зърнените култури стартират от високи цени. „Вече има сключени сделки на зелено, които гарантират на производителя изкупна цена. Тези сделки са два типа. Първият е разписване на договор между продавача и купувача, в който има гаранция за цена с определена дата за износ на стоката.  По-рядко се сключват договори, в които се упоменава цена, която се плаща веднага, а тя обикновено е по-ниска, отколкото в първия тип договори“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Цената на пшеницата в сделките на зелено се покачи в сравнение с месец март т.г. Тогава се предлагаха 340 лева за тон фуражна пшеница от нова реколта, докато в момента цената е 370-380 лв. Толкова е и цената на царевицата. Слънчогледът  тръгна през март от 800 лв/тон, а в момента се предлагат 850 лв., при 580 лв. миналата година. Цената на зелено на фуражната пшеница също е по-висока от миналогодишната. През 2020 г. фючърсите тръгнаха от 300 лв./тон, след това цената слезе до 280 лв./тон.

„Тези сделки ще бъдат предпочитани, заради липсата на свеж капитал у земеделците, които трябва да си платят задълженията към доставчици. Освен това в момента цената е изкушаваща. Очаква се по време на самата жътва тя леко да слезе надолу, според опита от последните години. Просто в момента търговците се опитват да затворят количества стока, които те са договорили за износ, и това определя по-високата цена. Търговците всъщност дават пазарната цена за сделки, които биха приключили за пшеница юли месец, за царевица – октомври. Това е реалната цена на пазара в зависимост от запасите в световен мащаб и ниските добиви в последните две години. Пазарната цена към този момент е такава, търговците не дават по-висока цена, отколкото ще получат. Те се опитват да блокират количества, за които имат вече договорена цена за износ, и на тях им трябва сигурно количество, защото корабите ще пристигнат“, коментира Жекова.

В световен мащаб се очаква реколтата да бъде по-добра от миналата година, която беше катастрофална за цяла Европа. Информацията показва намаление на резервите с рапица, което определя в момента високата цена от 517 евро. В Добруджа обаче площите с тази култура са много малко, а и част от тях бяха разорани. Повече ниви с рапица има в Южна България.

„Масовата сеитба на пролетници приключва, първите засети полета вече са покълнали. Пшеницата върви добре, въпреки че преживя няколко стреса през февруари-март. Посевите се възстановиха, въпреки че загубиха доста братя. Необходим е само майски дъжд, и за есенниците, и за пролетниците. В момента по пшениците в Добруджа не се наблюдават зарази“, посочи още Жекова.