Начало Новини Фермерският пазар в Балчик ще се провежда всяка събота на Дамбата

Фермерският пазар в Балчик ще се провежда всяка събота на Дамбата

Първият за 2021 година Фермерски пазар в Балчик ще се проведе на Дамбата на 22 май, от 13.00 до 19.00 часа, съобщават организаторите от Кооперация Хранкооп и Община Балчик.

Добруджански производители ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, изкуствени консерванти и подобрители. На пазара ще могат да се намерят сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, месни деликатеси, продукти от краве, овче, козе мляко – сирена, кашкавали, кисело мляко, както и печива с квас, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки, пъдпъдъчи яйца, студено пресовани и етерични масла, плодови и класически вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.

Фермерският пазар Балчик ще се провежда всяка събота в следобедните часове на деня, като стартира с работно време от 13.00 до 19.00 часа. С напредване на лятото и високите температури, работното време ще се променя към по-късните часове на деня.

През 2020 г., за създаването на Фермерски пазар Балчик и подпомагане на малките регионални производители, Община Балчик беше наградена на ежегодната конференция „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите. Преди 2 години и Община Добрич беше отличена за създаването на Фермерски пазар Добрич.

Фермерските изложения повишават културата на хранене и на потребление на хората, възстановяват доверието между потребител и производител и подпомагат развитието на малките производители от регионите.  Провеждането на фермерски пазари в Балчик и Добрич допринася за популяризиране на добруджанската култура и традиции сред туристите и за допълнителна привлекателност като туристически дестинации.

През месец април т. г. се проведе и първият фермерски пазар в град Каварна, с партньорството на Община Каварна. Засиленият интерес по време на първия летен сезон на Фермерски пазар Балчик през 2020 г. подтикна организаторите да открият втора локация за зимните месеци. Тя е пред местния супермаркет Аквилон, който също подаде ръка на инициативата, и сега чрез своите две локации – лятна и зимна, малки производители от Добруджа ще могат целогодишно да задоволяват потребностите на своите посетители.