Начало Агроновини Земеделие Вредители нападнаха площите с царевица и слънчоглед в област Добрич

Вредители нападнаха площите с царевица и слънчоглед в област Добрич

Масови нападения от хоботник и телен червей по пролетниците регистрират земеделските производители в област Добрич.

„Проблемът е голям и не е от днес. Той възникна след поставените преди години ограничения на употребата на неоникотиноидните препарати, с които се третират семената за обеззаразяване. Допреди две години всяка година се правеше дерогация – т.е. препаратите се разрешаваха за определено време и за контролирана употреба там, където има нападения от неприятели. От две години нямаме дерогация“, обясни за Про Нюз Добрич Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Неоникотиноидите са ограничени заради това, че вредят на пчелите. Тези препарати според земеделците обаче в момента нямат алтернатива.

По думите на Костадинов, хоботникът отначало се е срещал само в Добруджа, но сега е плъзнал в цяла Северна България и проблемите са навсякъде.

„В момента от МЗХГ има разрешение да се използват определени препарати за пръскане. Минаваш, пръскаш, когато се появи хоботникът, и чакаш на падне. Но той не пада така лесно, трябва двойна и тройна доза. Той трябва да се третира с доста силен инсектицид. Както е известно обаче, инсектицидът е разрешен за пръскане след залез слънце и сутрин до 10 часа. А хоботникът обикновено се появява в полето около обяд, когато слънцето напече“, коментира Костадинов.

Тази година са се появили алтернативни препарати за борба с тези неприятели. Единият е биопрепарат, който обаче според земеделците не върши никаква работа, а струва пет пъти по-скъпо от неоникотиноида. Другият пък е още по-скъп – ако неоникотиноидът излиза 1 лев на декар, новият е 30 лв/дка.

Костадинов посочи, че между 10 и 15% от засетите с царевица и слънчоглед площи са презасети и няма производител, който да не се е сблъскал с този проблем още от началото на сеитбата. „Като цяло реколтата не е заплашена, но ние казваме, че има проблем и загуби от страна на производителите“, заяви председателят на НАЗ.

За следващата стопанска година земеделците ще искат да се разреши обеззаразяване на семената на пролетниците. 

При употреба на неоникотиноиди, заедно с развитието на растението, във всички негови части със соковете се разнася и препарата. Събирайки нектар и прашец, пчелите са изложени на въздействието на неоникотиноидите. Ако пчелите са поели голямо количество от веществото, те умират.