Начало Агроновини Земеделие Много нужни за земеделието дъждове паднаха в Източна Добруджа

Много нужни за земеделието дъждове паднаха в Източна Добруджа

В Кардам паднаха 40 л./кв.м. след молебен и курбан за дъжд

Валежите през последните няколко дни успокоиха земеделските стопани в източната част на Добруджа, където през последните два месеца почти нямаше дъжд.

„Ситуацията, разбира се, не е като миналогодишната, но все пак беше притеснително. Покрай морето проблемът беше доста голям, близо 60 дни там не падна капка дъжд. В общините Добричка и Тервел поваля доста, както и в части от община Ген. Тошево. Но Каварна, Шабла и Балчик бяха без дъжд два месеца. Говорих с колеги, сега вече нещата са по-спокойни“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

На 31 май и 1 юни паднаха и дълго чаканите дъждове от земеделските производители в Кардам и околните села. „В нашия район през последните два месеца валя, но съвсем малко, дъжд без никакво стопанско значение. В последните дни обаче паднаха 40 л./кв.м. Това е животоспасяващо за земеделците в нашия край“, сподели кметът на Кардам Георги Събев.

Той припомни, че на 23 май в селото бе организиран молебен за дъжд. Ритуалът бе отслужен от отец Михаил, раздаден бе и курбан за здраве и берекет, а агнето за курбана бе дарено от голям местен производител. Събев каза, че миналата година, в голямата суша жителите на Кардам пак правили молебен и след десетина дни завалял спасителен дъжд.

„Около 75-80 хиляди декара земя се обработва в района на Кардам, само в землището на селото са 40 хиляди. Хората основно разчитат на този бранш, разчитат на рентите, които получават, защото иначе е много трудно“, посочи Събев.

В общините Тервел и Добричка през април и май са паднали около 100 л./кв. м. валежи повече отколкото в източните райони на областта, казва Жекова. „Имаше места през май в Община Добричка, в които паднаха по 70-80 л./кв.м. Сега вече колегите навсякъде са спокойни, още повече че в момента температурите са и по-ниски. Нямаме притеснения нито за царевицата, нито за слънчогледа, това време е идеално за тях. Ще трябва и слънце през юни, за да могат да узреят пшениците“, коментира Жекова.