Начало Агроновини Земеделие Овощарите в Добруджа оптимисти за реколтата

Овощарите в Добруджа оптимисти за реколтата

Производителите са оптимисти за реколтата от плодове тази година, въпреки че заради дъждовете развитието на овошките закъснява с около две седмици.

„При ранните череши има частични повреди от последните валежи, но като цяло очакваме добра реколта“, коментира за Про Нюз Добрич Димитричка Търпанова – зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

По думите й в Североизточна България овощните градини с кайсии, ябълки и сливи към момента се развиват добре. Имало е частични поражения при ранните сортове кайсии, но като цяло се очаква нормална и добра реколта.

Припомняме, че миналата година почти нямаше кайсии заради голямото пролетно измръзване. Поражения претърпяха ябълките и сливите, при които имаше пропадания от 30-50% на места.  Най-пострадали бяха прасковите, попарени от слани, като на места имаше почти 100% загуби. Подобен проблем имаше и през 2019 година.

„В момента в Западна Европа имат същия проблем с измръзвания, какъвто ние имахме миналата година. Сега ние сме оптимисти, защото се молехме реколтата да остане и това се случи. Череши има основно при нас и в Турция, в Гърция имат малки количества. Кайсията при нас засега е добре, за разлика от Франция, Италия и Испания.

В момента приключва беритбата на ранните череши. На едро цената е 3-3.50 лв/кг., а по пазарите килограмът е 4-5 лева. Все още не е започнала беритбата на средноранните череши.

„При две-три поредни топли зими е нормално да има голям каламитет на инсекти , но ние си извършваме агрохимичните мероприятия и това няма да е проблем. За разлика от миналата година, сега нещата вървят много добре“, допълни Търпанова.