Начало Агроновини Земеделие Предвиждат високи изкупни цени на зърнената реколта

Предвиждат високи изкупни цени на зърнената реколта

Средните изкупни цени за пазарната 2021-2022 г. се очаква да бъдат сред най-високите за последните 10 години, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Високите цени са следствие от глобалните ценови тенденции.

Изкупните цени на пшеница през новия сезон се очаква да стартират от 330-350 лв/т., а ечемикът от място (Югоизточна България) да започнат от 280-290 лв/т. При рапицата изкупните цени могат да тръгнат и над 850 лв/т.

Първоначалните предвиждания на Центъра за общото производство на пшеница в страната се оценява на 5,8 милиона тона. Текущата прогнози на JRC Mars, e добивът да се повиши до 4,76 т/ха, което е с 21% над миналогодишния.

Предвижданията на Центъра за засетите площи с пролетни култури e за известно намаление, продиктувано от неблагоприятното време за засяване през последните месеци. Производствените площи с царевица за реколта 2021/22 г. са предвиждани да достигнат 530 хил.ха. Тези площи представляват с около 9% по-малко, отколкото реколтираните площи от последната реколта. При слънчогледа се очаква площите да бъдат на равнища около 780 хил.ха. Те съставляват с 5% по-малко отколкото минагодишните.

За настоящата стопанска година, по оперативни данни от Общинските служби по земеделие в област Добрич, засетите площи със слънчоглед са 789 260 дка, а с царевица  – 854 990 дка.