Начало Агроновини Земеделие ДЗИ-Ген. Тошево запазва цените на семената си

ДЗИ-Ген. Тошево запазва цените на семената си

Добруджанският земеделски институт няма да увеличава цените на семената, които произвежда, съобщи директорът на научното звено доц. Илия Илиев. Предстои това да бъде съгласувано със Селскостопанска академия. „Запазваме ги, независимо че цените на нашите семена са свързани с цените на стоковата продукция от зърнено-житни култури, а тази година се очертава търговията с продукция да започне на цени с 15-20% по-високи, отколкото миналата година“, посочи доц. Илиев.

Цените са 850 лева за тон базови семена, 650 лв./т. за сертифицирани и 550 лв./т. за стокова продукция от семепроизводни посеви. Подготвени са също около 50 тона семена от бобови култури – 4 сорта фасул, около 1,5 т. биологичен фасул, 10 т. леща. Те също ще се продават на цени около или под миналогодишните.  Сключени са и договори за производство на семена от слънчоглед.

ДЗИ представя на днешния Ден на отворените врати две групи сортове зърнено-житни култури. Първата е сортове, които ще бъдат продавани – 13 сорта обикновена пшеница, 1 сорт твърда пшеница, който е разпространен и в Турция, 4 сорта тритикале и 2 сорта ечемик – пивоварен и фуражен.

Във втората група има са сортове пшеница и тритикале, които са признати 2020-2021 г. и са в момента в начално семепроизводство /ще излязат на пазара след 2-3 години, но е хубаво земеделците да ги видят/, както и и няколко селекционни линии, които са минали успешно първа година на изпитване и се очаква да бъдат признати като нови сортове.

Освен това ДЗИ предлага на производителите 3 сорта зимен фуражен грах, единият от които е признат тази година и е подходящ за директна жътва.

ДЗИ е единственият в страната производител на семена слънчоглед. През последната година има три нови признати хибрида – това са Клиърфилд Плюс Далена и два конвенционални – „Боги“ и „Красела“. Последният е устойчив на всички раси синя китка и е бъдещето в производството на слънчоглед.

За следващата кампания Институтът предлага на производителите 4 хибрида – два Клиърфилд Плюс „Енигма“ и „Далена“, един експрес толерантен „Дара“ и „Красела“. Хибридите са устойчиви на засушаване и не отстъпват по продуктивност на чуждите. Предлагат се и родителски линии за производство на хибридни семена, както и едросеменният сорт Фаворит, подходящ за директна консумация.

„Нашите хибриди са два пъти по-евтини от вносните“, посочи доц. Галин Георгиев, който ръководи отдел „Селекция на слънчогледа“ в ДЗИ.