Начало Политики и финансиране В ДЗИ-Ген. Тошево искат стратегия за защита на производството на български семена

В ДЗИ-Ген. Тошево искат стратегия за защита на производството на български семена

В Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошев, който днес отбелязва 70-годишен юбилей, липсват кадри на основни ръководни позиции, стана ясно на пресконференция в Института. „По едни или други причини, нямаме главен агроном, нямаме зам.-директор и ръководител производство, нямаме и хора на други важни длъжности в ръководството. Все пак успяваме да се справим“, посочи директорът на ДЗИ доц. Илия Илиев.

„Обемът работа в нашия институт е голям, обработваме около 22 хиляди декара земя, а съставът ни е около 220 души. През последните 10 години се получи едно скъсване на връзката между старите кадри и новопостъпили. Млади кадри имаме от едва година-две. Административната ни работа е страшно усложнена. При нас само зърнено-житните култури са над 40 генотипи и нива на семепроизводство, за разлика от един фермер, който примерно има 4 вида култури на същата площ“, обясни доц. Илиев.

По думите му, причините за липсата на кадри са комплексни. „Доста хора сменихме като зам.-директори, но по-добре е на поста да има хора, на които директорът има доверие. Нивото на заплащане не е привлекателно за достатъчно квалифицираните кадри. Многото работа пък пречи на научното развитие на ръководителите“, допълни директорът на ДЗИ.

Галин Георгиев, който ръководи отдел „Селекция на слънчогледа“ в ДЗИ, заяви, че научните работници в Института са на възраст 50 плюс. Млади хора се задържат трудно, тъй като нямат мотивация. Заплащането по думите му е унизително. „Искаме правила, защити за малкия земеделски производител, а оттам и за семепроизводителя. В другите държави има механизми, които създават условия за развитие на земеделската наука. Искаме стратегия за защита на родното производство на семена“, посочи доц. Георгиев.