Начало Агроновини Земеделие Зеленчукови посеви в община Каварна пострадаха от порои и градушка

Зеленчукови посеви в община Каварна пострадаха от порои и градушка

Зеленчуковите градини край каварненското село Селце бяха залети след падналите вчера обилни валежи – около 70л/кв.м. Тази сутрин посевите са били все още във вода, която не е успяла да попие.

 „Земеделците са сериозно притеснени, защото днес и утре се очакват още дъждове. Разсадът все още не се е захванал добре и може да загние или да не се захване изобщо“, коментира кметицата Павлина Димитрова.

Юнските дъждове, които иначе са благоприятни за зърнено-житните култури, унищожиха част от зеленчуковите посеви. В землищата на селата Селце, Могилище и Василево, където има над 2000-2500 дка зеленчукови градини, след вчерашните обилни валежи и локална градушка са пострадали 10-15% от площите, смятат местни земеделци. В тези градини се отглежда основната част от зеленчуците в община Каварна – пипер, домати, патладжан.

„Вчера, буквално за 15 минути се изсипа порой, около 70 л/кв.м. Повечето ми площи не са засегнати, но на един парцел с домати от 16 дка, разположен на място, където водата се събира, е извлечен половината посев“, сподели пред Про Нюз Добрич местния производител Светослав Петков. Той и баща му отглеждат общо 200 дка, основно пипер, домати и патладжан.

В съседен парцел на Румен Иванов паднала и градушка, засегнати били голяма част от 100-те декара с пипер, които той отглежда.

„Това се отразява негативно на растенията, тъй като влажността е голяма, а изпаренията – огромни. В такива условия тръгват бактериални болести. Освен това трудно се спазват агротехническите срокове, тъй като все още голям процент от хората не са разсадили. Но утре отново дават валежи от 55 л/кв.м. Надяваме се само да няма градушки, защото те са пагубни за посевите. Последствията от преовлажняването ще се видят по-късно, когато ще има поражения по растенията – гъби, бактерии.  Това ще се отрази върху качествата на продукцията и върху добива“, коментира Петков.

Днес някои от стопаните са започнали да отводняват с помпи масивите. Пострадали са и закрити оранжерии, позиционирани на места, където водата се оттича. „В моите оранжерии имам такива поражения и очаквам да тръгнат бактериални болести.  Лошото е, че за много кратко време се изсипва много дъжд. Почвата не може да го поеме, а когато на другия ден пак завали, става още по-лошо“, казва Петков.

Той прогнозира около 10% загниване на зеленчуковите посеви в района. „Фабрика под открито небе е това, треперим постоянно, зададе ли се дъжд. Все пак се надяваме да няма пагубни последствия“, казва производителят.

Снимки: фейсбук