Начало Новини България ще изнася за Саудитска Арабия риба, мед, овце, птиче месо, млечни...

България ще изнася за Саудитска Арабия риба, мед, овце, птиче месо, млечни продукти

Страната ни има възможности и потенциал за повишаване на аграрния стокообмен с Кралство Саудитска Арабия, съобщават от МЗХГ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с извънредния и пълномощен посланик на Кралството в България Н. Пр. Месфер Бин Абдулрахман Ал Гасиб. „България произвежда високо оценявани и качествени земеделски продукти, които трябва да заемат своето място на арабския пазар“, допълни още министър Бозуков.

По думите му, Българската агенция по безопасност на храните е стартирала 8 процедури за внос в арабската държава. До момента са финализирани четири от тях – за риба и рибни продукти, овце, едри преживни животни, както и пчелен мед и продукти от него. Той изрази желание за подкрепа от арабската страна за съдействие по останалите възможности за внос в направленията – птиче (патешко) месо и продукти от птиче месо, месо и месни продукти от едри и дребни преживни животни, млечни продукти и фуражи.

Посланик Ал Гасиб затвърди желанието на Кралството да си сътрудничи с България в сектор „Животновъдство“. Той изяви готовност за активизиране на взаимоотношенията между двете държави в областта на селското стопанство. Посланикът акцентира, че след среща с държавния глава Румен Радев, е получил уверение, че служебното правителство работи за създаване на основа за сътрудничество при следващия редовен кабинет.