Начало Агроновини Земеделие Лавандуловите насаждения в Добруджа имат нужда от много слънце до жътвата

Лавандуловите насаждения в Добруджа имат нужда от много слънце до жътвата

Вредят ли дъждовете през юни на лавандуловите насаждения в област Добрич? Към момента няма причини за тревога, смята Иван Петров, който отглежда със семейството си 42 дка с лилавата билка край Ген. Тошево.

„До сега влагата и хладните дни влияеха добре на насажденията. Смятам, че по лавандулата няма никакви поражения. Даже мисля, че имаше нещо положително – растенията се развиха добре, придобиха по-голяма маса, а това означава, че маслото ще е по-качествено. Дъждовете обаче трябва да спрат сега“, категоричен е производителят.

В противен случай ще бъде унищожен цветът, особено на по-ранните сортове, няма да има добър добив и качеството на продукта ще падне.

Иван Петров отглежда лавандула от десетина години и е член на ръководството на Асоциацията на производителите на етерични масла. По думите му оттук насетне нивите с лавандула се нуждаят от много слънце, за да може да има добро опрашване и да започне маслото да циркулира в растението.

При жътвата също не трябва да вали. Очаква се косенето на лавандулата да започне след около 20 дни. „Има сортове, които като цяло пускат малко масло – по 2-3 кг/дка, и при дъжд и студено време няма да имат добив. Производителите няма да могат да покрият разходите за косене, транспорт, изваряване“, казва Петров.

Като цяло, към момента по насажденията няма болести, не се наблюдават и полегнали лавандули от валежите. Имало обаче съобщения за нашествие от щурци в полетата, които ядат листата и могат да причинят бели.

„И тази година ще се борим за цена на маслото, която, както е известно е съвсем ниска в момента – около 50 лв./кг., при над 200-250 лв. преди 3 години“, казва производителят, който пласира продукта предимно на дребно, по фермерски пазари.

В област Добрич през миналата година площите, засадени с лавандула, бяха 78 530 декара. За сравнение, през 2019 година бяха реколтирани 72 239 дка. Най-високите добиви от етеричното масло достигат 10-12 кг/дка.