Начало Агроновини Земеделие Добружанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество

Добружанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество

Добруджанският фасул може да получи защита по европейски схеми за качество. Тази възможност представи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при посещението си в Добруджанския земеделски институт в град Генерал Тошево, съобщават от МЗХГ.

„Фасулът, произвеждан в плодородната земя на Добруджа, е с високо качество, което трябва да бъде отстоявано и защитено от имитации и злоупотреби чрез европейските схеми за качество“, заяви заместник-министър Събев.

По този начин ще бъдат защитени не само производителите, но и потребителите, чрез осигуряването на гаранция за качество и произход.

В института се работи и върху селекцията на бобови култури, наред с други видове. Те са част от новото поле от 80 декара, което в момента е в преход към сертифициране за биологично производство. В зависимост от вида на културата преходният период за това е в порядъка между две и три години. Така ще може да се предлага на земеделските производители качествен посадъчен материал с био произход. По този начин ще се отговори и на изискванията на новия Регламент за биологично производство, който предстои да влезе в сила от януари 2022 г. В него е заложено, че биопродуктите ще се произвеждат само от разсад, който също е биологичен.

Другите култури, които подготвя институтът за биологично сертифициране са лимец, ръж и соя.

Заместник-министър Георги Събев разговаря с директора д-р инж. Илия Илиев и експертите в института за възможностите и потенциала за развитие на отношенията между наука и бизнес. „Институтът предлага селекция на култури, съобразени с климата на нашите географски ширини, и това трябва да е в основата при избора на посадъчен материал от българските производители“, отбеляза заместник-министърът.

В началото на месеца Добруджанският земеделски институт отбеляза 70-ата годишнина от създаването си, както и 80 години аграрна наука в Добруджа.