Начало Агроновини Животновъдство Земеделски стопани в общините Балчик и Ген. Тошево се запознаха с мерките...

Земеделски стопани в общините Балчик и Ген. Тошево се запознаха с мерките за финансова помощ по ПРСР

Срещи със земеделски стопани в с. Красен, община Генерал Тошево и с. Сенокос, община Балчик проведоха на 25 и 28 юни експертите от Областен информационен център /ОИЦ/– Добрич. Условията за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, както и предстоящите възможности за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. представи Михаела Козовска – експерт в ОИЦ-Добрич.

С увеличен бюджет от 431 997 100 лв., подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ ще подпомогне проектни предложения, които водят до подобряване на цялостната дейност на земеделските стопанства, чиито размер е минимум 8 000 евро  стандартен производствен обем (съгласно Приложение № 3 към пакета с документи). Ще се финансират проектни предложения за инвестиции в стопанството на кандидата, пряко свързани с една или няколко от дейностите по първично селскостопанско производство, съхранението на селскостопански продукти и подготовката на продукцията за продажба.

Финансовата помощ за един кандидат е в рамките от 29 337 лв. до 2 933 700 лв. За закупуване на земеделска техника максималния размер на помощта е до 488 950 лв., като техническите й характеристика трябва да съответства на площта на обработваемата земя, на вида на отглежданите култури и/или нуждите на животновъдния обект. Процента на финансиране е до 50% от общия размер на допустимите разходи за проекти на стойност до 1 955 800 лв., а над тази стойност е до 35%. Ако земеделският стопанин или признатата група от производители включат инвестиционни разходи в проекта, процента на финансиране ще бъде увеличен с 25%, или с 10%.

В своите проектни предложения, кандидатите могат да заложат разходи за:

  • строителство или обновяване на сгради и на друга недвижима собственост
  • закупуване, включително чрез финансов лизинг, и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване
  • създаване и/или презасаждане на трайни насаждения; закупуване на земя, сгради, помещения и друга недвижима собственост
  • закупуване, включително чрез финансов лизинг, на земеделска техника и специализирани земеделски транспортни средства и други

Крайният срок за кандидатстване е удължен до 17:30 часа на 30 септември 2021 г. Документите се подават по електронен път чрез попълване и подаване на уеб базиран формуляр и придружителните документи чрез модула „Е-кандидатстване“ в Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) https://eumis2020.government.bg. Това става единствено с валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Пълният пакет документи по подмярката е публикуван в ИСУН 2020, на следния линк: https://bit.ly/3x4dmzs. Кандидатите могат да искат разяснения по документите по условията за предоставяне на финансова помощ в срок до три седмици преди изтичането на срока за кандидатстване на електронен адрес rdd@mzh.government.bg и в ИСУН 2020. На линка https://bit.ly/3y0HbBf са публикувани последните разяснени на Управляващия орган по насоките за кандидатстване.

На срещата бяха представени накратко и предстоящите за кандидатстване подмерки 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, планирани да бъдат отворени през есента тази година. Младите земеделски стопани ще бъдат подкрепени с по 25 000 евро за създаване и развитие на стопанства, а с по 15 000 евро ще бъдат финансирани малките земеделски стопанства.