Начало Бизнес Дестилериите в област Добрич търсят решение за остатъка от изваряването на лавандулата

Дестилериите в област Добрич търсят решение за остатъка от изваряването на лавандулата

Нужна е нормативна промяна, според която остатъкът след дестилация на етерично-маслените тревни култури да не се третира като отпадък, а като годна и незамърсена биологична маса. Около това се обединиха представители на 15 дестилерии от област Добрич на среща, домакин на която бе „Есетере – България“. В срещата участва и кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Целта бе търсене на устойчиво решение на все още стоящия пред бранша проблем с тревната маса, която общинските депа за отпадъци нямат капацитет и не са задължени да приемат.

„Стигнахме до идентифициране на проблема и той е, че държавата ни задължава да третираме биомасата като отпадък и съответно иска от нас документ да докажем, че сме я изхвърлили на правилното място, което е депо. Депото в Стожер няма капацитета да приеме цялата биомаса от лавандула, която в региона е огромна – около 50 000 тона на сезон. А и предназначението на депото е за битови отпадъци“, коментира за Про Нюз Добрич управителят на „Есетере – България“ Пламен Николов.

Представителите на бранша са се разбрали да изпратят до МОСВ молба или петиция с искане министерството да промени отношението си към тази биомаса и тя да бъде обявена за неотпадък. „Ние сме убедени в това. Разполагаме с научни изследвания на БАН и становище на Министерството на земеделието, които доказват, че това не е отпадък и може да бъде върнато обратно на полето. РИОСВ обаче не е съгласна с това, изпълнявайки разпоредбите на МОСВ. Това са огромни количества биомаса и няма разбиране какво представлява тя. Това не е опасен отпадък и тя би могла да бъде полезна. Тя е минала само през вода“, посочи Николов, като обясни, че например тревната маса може да се разпръсне на поле с току-що ожъната пшеница.

Според хората от бранша в област Добрич има 100 000 декара, засадени с лавандула, като от декар излизат по 500 кг. биомаса.

Остава въпросът какво ще се прави с остатъка от лавандулата, ако от министерството не реагират в идните седмици, след като започне жътвата и изваряването на културата.

Граждани настояват институциите да вземат мерки по повод обгазяването на Добрич през последните шест седмици

Управителят на „Есетере“: Не ние, други горят отпадъци от лавандула

„Някои я горят, тя и се самозапалва, когато се струпва на едно място. Може да се компостира, но това е скъпо и трудоемко. Ние до миналата година я транспортирахме до Стожер, което ни струваше стотици хиляди лева, докато депото обяви, че няма капацитет за това. Ако няма реакция, ще търсим решения, които категорично са скъпи, неустойчиви и не помагат на бранша. Ще търсим временни решения и всеки ще се спасява сам. Това не е добро отношение към този бранш, който реализира износ на етерични масла за 250 000 000 лева на година“, заяви Николов.