Начало Агроновини Земеделие Министър Бозуков: Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5.7-5.8...

Министър Бозуков: Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона

Очакваният добив от пшеница тази година ще бъде около 5.7-5.8 млн. тона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на тържественото откриване на жътвената кампания в землището на гр. Славяново, област Плевен. Той допълни, че по предварителна експертна оценка прогнозното производство от ечемик ще бъде над 500 хил. тона, съобщават от МЗХГ.

Земеделският министър уточни, че площите, които се очаква да бъдат ожънати с пшеница са близо 12 млн. дка, с ечемик около 1,25 млн. дка, а с рапица са 1,3 млн. дка. „Това ми дава основание да съм спокоен, че хлебният баланс у нас ще бъде осигурен“, подчерта министър Бозуков. По думите му, независимо от променливото време, обилните валежи и падналите градушки, страната ни очаква добра зърнена реколта, която ще бъде прибрана навреме. Това сочат и данните от заключителното обследване на посевите.

Министър Бозуков подчерта, че прибирането на зърнената реколта е най-важният момент от битието на българския земеделец. Той изтъкна, че „Хляб на мира“ е европейска инициатива, която носи посланието за обединението на Източна и Западна Европа в общо бъдеще и просперитет. „Нас, българите, проектът ни връща назад във времето, като ни напомня традициите и обичаите на нашите предци. Зажънването е ритуал, който съхранява българския дух. Ритуал, който ни напомня, че България е земеделска страна. А това го дължим на всички работещи в сектор „Земеделие“, категоричен бе той.

Проф. Бозуков каза още, че земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика. „България е страна с аграрен потенциал, който съм сигурен, че ще продължи да се развива и занапред. През годините, страната ни се утвърди като един от основните производители на пшеница и то не само в Европа. Като трайна тенденция през последните пет, а и повече години, се очерта плавното увеличение на размера на средните добиви. Това се дължи преди всичко на земеделските производители“, поясни още той.

Той пожела пълни хамбари, достойна цена на зърното и времето по жътва да е благосклонно към стопаните.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов пожела спорна жътва и високо качество. „За нас е чест да бъдем част от това международно послание за мир и обединение. Убедени сме, че равенството между страните членки ще бъде постигнато и в новата Обща селскостопанска политика и бъдещата рамка на европейското подпомагане на аграрния сектор“, каза Костадинов. 

Пред журналисти министър Бозуков коментира, че трябва в спешен порядък, в рамките на този месец, да заработи Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. Относно таваните за плащанията той заяви, че все още не е воден разговор със зърнопроизводителите. „Тавани ще има категорично, но ще са доброволни. Всяка страна членка на ЕС може да реши дали да има тавани или не. И към момента имаме тавани, въпросът е сега как ще бъдат формирани и да се стигне до широко обсъждане и съгласуване, за да може най-справедливо да бъдат разпределени средствата и определени таваните. Нашите стопани в голямата си част са стабилни на пазара, така че може да се стигне до взаимно решение по въпроса“, допълни още земеделският министър.

Проф. Бозуков каза още, че Министерството е дало своите предложения в Плана за възстановяване и устойчивост. „Целта е средствата да бъдат използвани така че да дадат реални резултати за земеделските производители, а не да изчезват по трасето“, уточни още той.