Начало Агроновини Земеделие В Добруджа вече жънат лавандула

В Добруджа вече жънат лавандула

В отделни полета на териториите на община Добричка и община Крушари започна жътвата на лавандулата. Масовото косене на етерично-маслената култура се очаква да стартира след десетина дни, съобщиха производители. „Някои стопани избързват, защото се очакват още дъждове. Всеки преценява сам за себе си как да проведе кампанията, с оглед на наемане на техника, последваща дестилация  и др. Ако дъждовете продължат, добивът на масло няма да е висок“, коментира Петър Христов от Асоциацията на производителите на етерични масла.

Той съобщи, че след проливен дъжд в община Крушари вчера има пропаднали площи с лавандула.

Земеделци казват, че първо започва жътвата на сортовете „Хемус“, „Юбилейна“, „Дружба“, „Рая“ и последно на „Севтополис“. Ако се избърза с косенето, добивът на масло ще бъде в пъти по-нисък.

През последните няколко седмица в района е имало масово търсене и са се изкупили големи количества лавандулово масло от предишната реколта на цена около 50 лева за кг. Стопани се притесняват, че цената ще падне и още надолу и не разбират как така търсене има, но търговците не предлагат добра цена. „Във всички държави – производителки цената на маслото се вдига, а при нас се чува, че може да падне и под 50 лева. Няма логика. Търговците казват, че предлагат такава цена, защото имало много насаждения“, коментира Иван Петров, чиито ниви с лавандула „Севтополис“ са в община Ген. Тошево.

Производителите на лавандулово масло не получават държавни субсидии, а Асоциацията настоява държавата да подпомогне поне по-дребните стопани, които отглеждат до 150–200 дка.

По официални данни площите с лавандула в област Добрич са 90 000 дка, но по мнение на производители са поне 100 000 дка.