Начало Агроновини Животновъдство 2021 година – изключително тежка за пчеларите

2021 година – изключително тежка за пчеларите

Изключително неблагоприятна година отчитат в Деня на пчеларя – 8 юли, хората от бранша.  Причините – висок зимен подмор, голямо роене на пчелните семейства заради валежите и невиждана отдавна агресивност на пчелите.

„Секторът стана изключително рисков и нестабилен. Тази година не само при нас, но и в цяла България нещата не вървят добре. Имахме много висока зимна смъртност. Заради валежите пък настана голямо роене и голяма част от енергията на пчелното семейство отива в природата.  Роенето не е добро от стопанска гледна точка, то не носи нищо като добив. Пчелите бягат  и много хора си изгубиха кошерите. На други колеги пчелите им умряха от глад, също заради валежите. Тази година ни сполетя всичко накуп – подмор, роене, агресивност на пчелите“, коментира Мартин Петров от Сдружение „Пчела“.

Според него агресията на насекомите идва вероятно от третиране с препарати. „Откакто цъфна лавандулата, с пчелите не може да се работи. Тотална агресия, това е навсякъде в района, не само при един-двама пчелари“, казва Петров.

Към момента има много малко изкаран мед, а пчелите са на границата да умрат от глад, защото те първо трябва да се заситят и после да дават добив. „И като се изроят половината, а има хора със 100% роене, няма да се изкара нищо. Който успее да си овладее пчелите, ще изкара мед, но има много, които не успяват. Сега надеждата ни е слънчогледът, който цъфна рано тази година“, посочва пчеларят.

Венцислав Тодоров, който има 140 кошера в с. Нова Камена, споделя, че досега не е виждал такава агресивност при пчелите.

„Преди ходех между кошерите по къс ръкав и без маска, а тази година минеш ли между редовете, веднага те нападат и жилят. Когато се правят прегледи на състоянието на пчелното семейство, трябва през 5-4 дни се отварят кошерите. Ако си сам, направо те изяждат жив. Аз имам пчели от 6-7 години, досега винаги са били спокойни, а сега е ужасно. Обяснявам си това с пръскането с препарати на земеделските култури – няма друга логика. Нямам никакъв изваден мед досега, само съм подхранвал, за да удържа пчелите да оцелеят“, казва Тодоров.

Той припомня, че миналата година кошерите му бяха натровени и е понесъл големи загуби. През 2020 година средният добив е бил нисък – 6-7 кг мед от пчелно семейство. Добивите падат от 2014-2015 година насам.

„Лошото е, че изсичат акациевите дървета. Тази година не спряха в нашия район камионите с дървен материал. Освен това от дъждовете цветовете на акацията покафеняха и опадаха, така че акациев мед няма“, допълва пчеларят.

„Когато има много дъждове и липса на храна, пчелното семейство не може да си изразходи енергията, залага маточници, излюпват се майки и след две седмици половината пчелно семейство напуска кошера на рояк. А в природата те нямат никакъв шанс да оцелеят“, обяснява още Тодоров.