Начало Агроновини Фонд „Земеделие“ с насоки към общините как ефективно да изпълняват договорите си...

Фонд „Земеделие“ с насоки към общините как ефективно да изпълняват договорите си по ПРСР

Представители на общините от селските райони бяха запознати как по-ефективно, технически и финансово да изпълняват договорите си по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. на специално организирано обучение от Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от Фонда.

 „Разплащателната агенция е в дълг към българските общини от селските райони и към хората, които живеят в тях. Наясно съм с финансовите, инфраструктурни и демографски проблеми по места. Единствената реална възможност за тяхното решаване е осигуряването на свежи финансови ресурси, нужни за реализиране на нови инвестиции. Тази възможност се предоставя чрез финансовата помощ на ПРСР 2014-2020 г. Част от мерките, като инструменти, са пряко насочени за подпомагане на социално-икономическото развитие на малките общини, за разкриване на нови работни места, за намаляване на бедността и за осигуряване на по-добро качество на живот на хората“. Това каза в обръщението си към участниците в семинара изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Борис Михайлов.

По време на обучението с представителите на общинските администрации бяха обсъдени правилата, свързани с провеждане на обществените поръчки към публичните проекти по ПРСР 2014-2020 г., сключване на допълнителни споразумения, процедурата за извършване на предварителен и последващ контрол по проектите.

 Бенефициентите на ДФ „Земеделие“ получиха актуална информация и за начина на окомплектоване на заявките за плащане след извършване на инвестицията по Програмата.

 Пред участниците в семинара беше представено и „Ръководство на бенефициента по ПРСР 2014 – 2020“ в което подробно са разписани задълженията по публичните проекти за коректно изпълнение на договорите.

 На семинара, организиран от ДФ „Земеделие“, са поканени екипите на всички 232 български общини от селските райони. Във връзка с противоепидемичните мерки, свързани с пандемията от COVID, участниците в обучението са разделени на три групи. Следващите две обучения ще се проведат идната седмица.