Начало Агроновини Експерт: Свръхпроизводството на лавандулово масло застрашава реализацията му

Експерт: Свръхпроизводството на лавандулово масло застрашава реализацията му

Над 210 хил. дка са лавандуловите насаждения на територията на страната, като само в област Добрич са 90 хил. дка, сочи статистика на земеделското министерство

Това, което наблюдаваме от 2018 г. насам, е засилено засаждане с лавандула в районите с пшеница, рапица, слънчоглед – традиционни култури за Добруджа. Не това е подходящото място за тази култура, обаче. Тракия дава най-качествено масло с висока пазарна стойност, както и районите на Велико Търново и Шумен. Лавандуловото масло не търпи залежаване като розовото и до 2 години трябва да бъде реализирано, каза в интервю за БТА Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК).

Българското лавандулово масло е изцяло експортно ориентирано. То намира реализация в над 40 страни по цял свят, като качествата му са добре познати. А най-големите пазари на българско лавандулово масло – с над 50 на сто от цялото произведено количество, са САЩ и Франция.

Традиционно България е произвеждала годишно около 100-120 тона лавандулово масло, а последните 2-3 години то достига 500 – 600 тона лавандулово масло годишно. Това свръхпроизводство, вследствие на бързото нарастване на площите, при така определения капацитет на външния пазар, е проблем. За сметка на повишаването на количеството, пада стойността, а това икономически и от инвестиционна гладна точка не е рентабилно, смята Андреева. Понижените изкупни цени заради увеличеното предлагане и запълване на капацитета за преработка е друг проблем. Не на последно място браншът трябва да се справи с несертифицирания посадъчен материал, казва още Гергана Андреева.