Начало Агроновини Откритото днес в Добрич изложение „Селското стопанство и всичко за него“ ...

Откритото днес в Добрич изложение „Селското стопанство и всичко за него“ представя новости в агросектора

В Добрич днес беше прерязана лентата на 29-ото издание на международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“. То събра над 40 български фирми и местни представители на чужди компании, които предлагат  едрогабаритна и малогабаритна техника, земеделски инвентар, машини за животновъдството, торове, семена за полски култури.

„Форумът е изключително важен, не само за да срещне земеделците, а за да покаже на всички  откъде идва хлябът, защото никой не е по-голям от хляба“, каза при откриването председателят на Парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски.

По думите му на този район, който е обусловен от земеделие и който в най-голяма степен прилага Общата селскостопанска политика, трябва да се помага. „Започваме нов програмен период, в който за първи път, рамо до рамо ще трябва да работят изпълнителната власт в лицето на министерството на земеделието и народното събрание, в лицето на комисията по земеделие. За мен ще бъде чест и удоволствие да работим заедно за едно по-добра обща селскостопанска политика“, заяви Пламен Абровски.

 „Това изложение е изключително важно. Призовавам изложителите и най-вече земеделските производители да попиват информацията, да търсят новите технологии, да си партнират и това наистина да помогне за по-доброто българско земеделие“, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Пожела земеделската година да завърши добре, така, както е започнала, цените да са все така добри и все повече и все по-добри неща да се говорят за Добруджа.

„Това престижно събитие е изключително скъпо за нас, добруджанци, тъй като тук са събрани всички хора, които милеят и се прекланят пред земята и нейните дарове. Провеждането на този форум потвърждава, че не само в благополучни, но и в трудни времена, в каквито живеем в момента, земята и земеделският труд са много важни, много ценни и те никога не трябва да бъдат прекъсвани“, каза зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова. И подчерта, че темпът, с който се модернизира селското стопанство, следва да бъде основен акцент не само в местната политика, но и в национален мащаб.  

Гости на откриването на форума бяха още областният управител Васил Карапанчев, зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Владимир Атанасов, директорите на Областната дирекция „Земеделие“ Десислава Иванова и на  ОБДХ д-р Стилияна Генчева.

Международното изложение се организира от “Добрички панаир” АД и ще продължи до 28 август. Съпътстващата му програма включва дискусии за актуалните политики в земеделието.