Начало Агроновини МЗХГ и МОСВ предприемат стъпки биомасата да не се третира като отпадък

МЗХГ и МОСВ предприемат стъпки биомасата да не се третира като отпадък

Министерството на земеделието, храните и горите е в активна дискусия с Министерство на околната среда и водите по отношение на промяна на тълкованието за биомаса. Това заяви при посещението си в Добрич зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Той заяви, че има достатъчно нормативни документи, които дават основание биомасата, която се явява остатък след дестилация на етеричо-маслени култури да не бъде третирана като отпадък. „През новия програмен период, който ще влезе в сила от 2023 година, управлението на отпадъци от селското стопанство ще бъде един от приоритетите в сектора. Към него ще бъде насочен значителен финансов ресурс“, каза Явор Гечев.

Преди около два месеца представители на дестилерии в област Добрич се обединиха около тезата, че е нужна нормативна промяна, за да може биомасата да се третира като чист, екологичен, годен и незамърсен продукт, а не като отпадък. Идеята е тя да може да се връща обратно на полето, а не да се депонира на сметища, или да се използват други скъпи методи.

Дестилерии от област Добрич искат остатъкът от етерично-маслените култури да се третира като чиста биомаса

„Един от големите акценти, които поставя Европа за следващия програмен период е управление на отпадъци от земеделска дейност. Категорично това е проблем, категорично той трябва да бъде решен. Разбира се, не трябва бъде решаван чрез горене, защото това е строго забранено от закона.

РИОСВ глоби собственика на дестилерията в Ген. Тошево и разпореди да спре изгарянето

В новата Обща селскостопанска политика управлението на отпадъци и обратното връщане на полето през компостиране или производство на заместители на торове е изключително силно застъпено. Има изключително добри модели както на Запад, така вече и в България по отношение на управлението на този тип биологична маса, която се връща като хранителни вещества вътре в самото насаждение.

Въпросът е, че ние в крайна сметка трябва да го предвидим това цялото нещо, да направим пилотни проекти, за да покажем на земеделците как става това, включително да осигурим частично финансиране чрез ПРСР“, коментира Гечев.

Той допълни, че МЗХГ и МОСВ са в активна кореспонденция, за да се намери вариант за облекчаване на тълкуванието на нормативната уредба. „Смятаме, че има в закона и в европейските регламенти изключения, които позволяват биомасата да не се третира като отпадък“, заяви Гечев.