Начало Агроновини Животновъдство 2 милиона лева допълнително ще получат говедовъдите и овцевъдите

2 милиона лева допълнително ще получат говедовъдите и овцевъдите

Говедовъдите и овцевъдите ще получат допълнителни 2 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното откриване на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер, съобщават от МЗХГ. Той уточни, че средствата ще бъдат насочени към отрасъла, след като е било направено разпределение на неусвоен финансов ресурс.

Земеделският министър увери фермерите, че министерството продължава да търси пазари както за живите животни, така и за продуктите от тях, тъй като говедовъдството и овцевъдството са чувствителни сектори. „Затова те бяха включени в ковид мярката, за която с актуализацията на държавния бюджет осигурихме 70 млн. лева“, допълни още той.

Министър Христо Бозуков подчерта, че времето в момента е изпълнено с предизвикателства. „Ще трябва да ги преодолеем заедно, за да направим нашето земеделие, в т.ч. и животновъдството по-конкурентоспособно и екологично ориентирано. За мен, като министър на земеделието и храните, е много добър показател, че потребителите все повече търсят традиционния вкус и качество, както и продуктите от екологично чисто производство. Породите, които отглеждате, дават именно такива, бих казал, уникални млечни и месни продукти“, каза още земеделският министър.