Начало Агроновини Животновъдство До 18 октомври животновъдите кандидатстват за подпомагане по трети транш за прасета...

До 18 октомври животновъдите кандидатстват за подпомагане по трети транш за прасета за угояване

Животновъдите могат да кандидатстват до 18 октомври за трети транш подпомагане за брой реализирани угоени прасета по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“. За държавната помощ през 2021 г. е утвърден бюджет от 35 милиона лева. Документи се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от Фонда.

За да получат помощ за третия транш, фермерите трябва да докажат, че в периода от 1 септември до 31 декември 2021 г. са продали угоените от тях прасета или, че имат в стопанствата си налични свине за угояване, които ще реализират до края на годината.

Припомняме, че помощта за хуманно отношение към свинете се предоставя в две направления. Първото е насочено в подкрепа отглеждането на свине – майки. Кандидатстването по него е еднократно през годината. Приемът се състоя в периода от 22 януари до 8 февруари. Финансова подкрепа в размер на 4 532 156 лв. получиха 67 стопани. 

Помощта по второто направление е за реализирани и продадени прасета за угояване и се предоставя за заявен брой животни. Кандидатстването по него, съгласно указанията, става на траншове. Първият прием се проведе от 2 до 17 май 2021 г. По него се субсидираха угоени прасета, реализирани в периода от 1 януари до 30 април 2021 г. Средства в размер на 7 447 760 лв. са изплатени на 64 свиневъди. Приемът за втория транш се състоя от 2 до 17 септември 2021 г. Финансирането е за угоени животни, реализирани в периода от 1 май до 31 август. Заявления за подпомагане подадоха 67 животновъди. Техните документите в момента се обработват.