Начало Агроновини Земеделие Цената на олиото расте заради огромните разходи за производство

Цената на олиото расте заради огромните разходи за производство

Високата цена на олиото в момента се определя не толкова от стойността на тон слънчоглед, а от главоломно нарасналите производствени разходи с повишаването на газа и другите горива и консумативи, коментират експерти.

„В момента има оферти от 1 100 лева за тон маслодаен слънчоглед, но това е обусловено от борсата. Цената не се решава в България, а още по-малко от производството в Добруджа. Определя се на база на външните пазари, а в България се следва тази тенденция. През 2020 година цената тръгна от 580 лв./т., стигна в началото на 2021 до 1 100 лв./т., при положение че в Русия, Румъния и Украйна нямаха големи количества. В момента цената е висока, но е имало и други такива пикови моменти. Преди 7-8 години пак беше 1 000 лв. за тон. Засега не виждам причина да падне надолу“, посочи за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По думите й е факт, че цената на олиото се формира от страшно много нарасналите производствени разходи, а не толкова от цената на слънчогледа. „Както казах, в началото на годината слънчогледът пак струваше толкова, колкото сега, но цената на олиото не стигна тези висоти в магазинната мрежа. Следва се тенденцията на инфлация, която виждаме в цялата страна, когато говорим за всички продукти. Цената на тока е баснословна – в България никога е нямало такъв ценови шок. Така че цената на олиото е напълно закономерна на база на производствените разходи на преработвателите“, коментира Жекова.

Защо има разлики в цената на олиото в отделните магазини? В търговската мрежа се срещат цени от 3.00 лв. до 4.80 лв. за литър, а има случаи и за по-високи.

„Когато се говори за промоции, това е на базата на предварително сключени договори с големите вериги. Така или иначе ако доставчикът има сключен договор с веригата, той трябва да го изпълни, независимо дали цената в момента е актуална, или не. Потребителите обаче трябва да внимават, ако им се предлага много ниска цена. Аз съм говорила с преработватели. Казват, че имат колеги, които са нелоялни, когато обявяват грамажа в бутилката – например пише 1 литър, а то е 870 мл. Да, на база на доходите на българския потребител цената е шокова“, изтъкна Жекова.

Преди дни приключи жътвата на слънчогледа в област Добрич, при среден добив 285 кг./дка. За сравнение, при дългата суша миналата година добивите бяха около 180 кг./дка. Земеделците определят кампанията тази година като успешна.