Начало Агроновини Земеделие 323 розопроизводители получават компенсации за щетите от COVID-19

323 розопроизводители получават компенсации за щетите от COVID-19

323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“. В периода на приема, който се осъществи от 1 до 15 октомври, за подпомагане са кандидатствали общо 326 розопроизводители. От тях трима не са одобрени за подпомагане. Схемата, която се прилага за първи път в България, е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради коронакризата. Утвърденият бюджет за целевата помощ е в размер на 2 милиона лева.

Допустимите за финансиране 323 земеделски стопани са подали заявления за 998,57 хектара (9 985,7 декара) площи с маслодайна роза. Най-много са кандидатите от област Пловдив – 145 на брой. От област Стара Загора ще бъдат подпомогнати 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54.

Чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, използван за преработка. Държавната помощ ще подкрепи икономически стопаните след срива в търсенето на розов цвят, вследствие на коронакризата.

Помощта, която допустимите стопани ще получат, е в размер до 100 лева на декар. Тя се предостави под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от разходите, направени за отглеждане на розови насаждения на единица площ до периода на прибиране на реколтата през 2021 г.

Подпомагане получават регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза. 

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати средствата на розопроизводителите до 5 ноември 2021 г.