Начало Агроновини Над 4 милиарда лева е брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско...

Над 4 милиарда лева е брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” за 2020 г.

Над 4 милиарда лева е брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” за 2020 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при официалното откриване на 8-та международна научна конференция – „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“, която се провежда онлайн, съобщават от МЗХГ. Той допълни, че по предварителни данни, през първото полугодие на 2021 г., нетният износ на аграрни стоки от страната възлиза на 636,4 млн. евро, което е с 31,8% повече спрямо същия период на миналата година. Заместник-министър Събев изрази надежда този темп на растеж да се запази и в следващите месеци, което ще бъде показател за плавно излизане от постепидемичните икономически последици.

„Много е важно българските производители на селскостопанска продукция и храни да продължат да подобряват своята конкурентоспособност, използвайки възможностите на мерките от Програмата за развитие на селските райони и Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство от Националния план за възстановяване и устойчивост“, посочи още земеделският заместник-министър.

По думите му, стабилното развитие на аграрния отрасъл е свързано с преодоляването на редица глобални предизвикателства. Георги Събев уточни, че това са климатичните промени, намаляване на разхищението от храни, както и зеленият пакт. Той изтъкна, че за справянето с тях е необходима правилната симбиоза между науката, държавата, неправителствения сектор и бизнеса. „Диалогът между всички нас е в основата на успешното решение и усилията, които полагаме в тази посока“, каза още заместник-министър Събев.