Начало Агроновини Животновъдство 113 животновъди подадоха документи за закупуване на доилна техника

113 животновъди подадоха документи за закупуване на доилна техника

113 животновъди подадоха заявления за подпомагане по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“ за 2021 г., съобщават от Държавен фонд „Земеделие“. Приемът по схемата се проведе от 12 октомври до 5 ноември 2021 г.

Подадените заявления са на стойност 4 493 561,80 лв., с максимално допустим размер на държавната помощ за тях от 2 178 240,36 лева.

Бюджетът по схемата, утвърден с Решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, е в размер на 2, 5 млн. лв. Той е достатъчен за сключване на договори с всички одобрени при административната проверка бенифициери.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е 25 000 лева. Подпомагането се предоставя под формата на субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко.

Целта на държавната помощ е стимулирането на земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално – да намалят производствените разходи.

Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Млечно животновъдство“ и се прилага за трета поредна година. Срокът ѝ на действие е удължен до 31.12.2022 г.