Начало Новини 5 000 подписа изпраща България към ЕС за петицията „Да спасим пчеларите...

5 000 подписа изпраща България към ЕС за петицията „Да спасим пчеларите и фермерите“

България внесе петицията на Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“ – https://www.savebeesandfarmers.eu/eng/

Представители на българското координационно звено за тази инициатива я депозираха в ресорното министерство за такива  документи – МРРБ, отдел ГРАО, където ще бъдат проверени хартиените и електронни подписи от петицията.

Българска асоциация Биопродукти беше представена от председателя си Албена Симеонова, Фондация за околна среда и земеделие – от Борислав Сандов, и Сдружение за биологично пчеларство – Петко Симеонов.

От необходимите 1 милион подписа в европейски мащаб, бяха събрани над 1.2 милиона. До 1-и декември всяка страна член на ЕС трябваше да генерира съответния процент подписи от общия брой на населението си. За съжаление България не успя да събере необходимите 13 000 подписа /бяха събрани около 5 000 /.

Вносителите споделиха, че от името на координаторите благодарят на всички пчеларски сдружения, неправителствени организации, биофермери и граждани, които подкрепиха петицията. „Вярваме, че нашите усилия за спасяване на пчелите и дивите опрашители, както и на малките фермери, ще бъдат увенчани с успех“, заявяват Албена Симеонова, Борислав Сандов и Петко Симеонов.