Начало Новини Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие...

Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство

Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 12-13 декември в Брюксел.

В областта на земеделието се предвижда министрите да разговарят за нелоялните търговски практики. Позицията на България е, че има необходимост от по-всеобхватна продоволствена и търговска политика на Европейския съюз и насочване на вниманието към някои допълнителни аспекти, които биха допринесли за устойчива продоволствена система. Планира се министрите да одобрят Заключения относно план за действие при извънредни ситуации за гарантиране на продоволственото снабдяване и продоволствената сигурност по време на криза, които България подкрепя.

В сектор „Рибарско стопанство“ се очаква политическо споразумение по предложението за Регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов в Средиземно море и Черно море през 2022 г. България подкрепя предложението, като заложените в него риболовни възможности за страната се базират на приетите регионални мерки и ангажименти, в рамките на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море. Отчетени са и наличните научни съвети и социално-икономическия аспект на риболова на калкан и цаца в Черно море. Очаква се и договореност по предложението за Регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов за 2022 г. във води на Съюза и води извън Съюза.

Заложено е и представяне на съвместен документ за създаване на общ подход за хуманното отношение към животните и намаляване на големия брой наранявания на гръдната кост при кокошки носачки. Становището на България е, че е необходимо да се извърши по-задълбочен експертен анализ за идентифициране на проблема с фрактурите, свързани с развъждането в неговата цялост.