Начало Новини Пчеларството през 2021 година в област Добрич – добри добиви и цени...

Пчеларството през 2021 година в област Добрич – добри добиви и цени на меда, но и несигурност в бранша

Каква година изпращат пчеларите в Добруджа? Сложна и преходна, казва Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела“. В организацията членуват 250 души, а реално в областта има над 1200 пчелари. По данни на ОД „Земеделие“ през 2021 г. пчелните семейства в региона са били около 75 хиляди.

Доброто според Георгиев е, че през годината нямаше много отравяния и подмор на пчелите, както предни години. Добивът от кошер е малко по-висок, но пък заради смъртността през 2020 година на пчеларите им останаха по-малко кошери. Затова като цяло общият добив не е висок. Самият Георгиев преди година е имал 140 кошера и добив от над 3 тона мед, а тази година са му останали 60 кошера, от които е изкарал два тона.

Добивите през 2021 година са средно 20-30 кг. от кошер, които пчеларите отчитат като добри. В предишните години стопаните са вадили по 15-20 кг.

Пчелари и земеделски производители винаги са били в конфликт заради натравянето на пчелите. Тази година обаче това не е съвсем така. „За липсата на натровени пчелни семейства може би допринесе въведената онлайн система за оповестяване, а може би земеделците станаха по-съвестни. Производителите попълват всяко свое третиране с препарати на всеки парцел, видът на препарата, времевия диапазон, в който се пръска. Това може би повлия да се опазят пчелните семейства от подмор“, казва Георгиев.

Миналата година по данни на Сдружението само от отравяния са били унищожени около 10% от пчелните семейства, а като се добави и зимната смъртност, процентите стигат към 50%.

„Секторът стана изключително рисков и нестабилен. През 2021 година не само при нас, но и в цяла България нещата не вървяха добре. Имахме много висока зимна смъртност. Заради валежите пък настана голямо роене и голяма част от енергията на пчелното семейство отива в природата. Роенето не е добро от стопанска гледна точка, то не носи нищо като добив. Пчелите бягат  и много хора си изгубиха кошерите. На други колеги пчелите им умряха от глад, също заради валежите“, смята Мартин Петров от Сдружението.

През 2021 година на пчеларите бе предложено подпомагане от държавата заради подмора през предходната година. Малко от тях обаче са се възползвали от тази възможност. „Изключително тромав е процесът да регистрираш унищожени кошери. Имаше подпомагане, но голяма част от колегите не можаха да кандидатстват за средствата заради тромавата система. И хората не си правят труда да обявят тези загуби. По оценката на БАБХ един кошер струва 160 лева, а бяха изплатени по 60 лева, дори не възстановиха на хората това, което са загубили. 3 милиона лева бяха заделени като бюджет за това подпомагане, а се усвои само 600-700 хиляди. От нашите членове подпомагане взеха единици“, посочва Георгиев.

Цената на меда тази година е малко по-добра, но заради инфлацията, казват пчелари, печалбата заминава.

Изкупната цена на сладкия златист продукт сега е 5.30 – 5.50 лв./ кг. за конвенционален мед. В Добруджа се добива мед и от акация, липа и лавандула. Времето обаче въобще не беше подходящо за акация и имаше много малко количество. Липата и лавандулата пък цъфнаха по едно и също време и стана букет. Монофлорният мед е по-скъп – 6.20 – 6.50 лв./кг. Повечето от пчеларите вече са продали произведените количества и в момента има търсене на мед от търговците, но продуктът липсва.

Георгиев и колегите му смятат, че в техния сектор положението не е добро. Миналата и по-миналата година по Националната пчеларска програма са кандидатствали около 50% от хората в сдружението, а сега ще участват 5%. „Хората се отказват да се развиват в сектора. 2022 година вероятно ще остане нулева като подпомагане за нас, защото се очертава следващите интервенции да бъдат чак през 2023 година по новите програми. Тази година ние получихме средства за Ковид-пандемията, но догодина вероятно и тях няма да ги има. А пчеларите ползваха тези средства масово, защото приемът бе по-опростен“, изтъква Георгиев.

Според него заради слабото подпомагане, заради смъртността през 2020, заради лошите политики в сектора пчеларите ще остават все по-малко. Прогнозата му е, че България от износител на мед може да стане вносител. Георгиев не може да се каже, че 2021 е била успешна за бранша. Тя е била сложна и преходна заради това, че се смениха правителства и не бе осъществен прием по пчеларската програма.

„Нека през 2022 година пчеларите и семействата им да са здрави. Ние сме работливи хора и смятам, че който има желание, ще успее“, пожела Галин Георгиев.