Начало Новини Цените на борсите на зърнените култури и основните зеленчуци са скочили средно...

Цените на борсите на зърнените култури и основните зеленчуци са скочили средно с 30% на годишна база

Средните цени на едро на зелето, оранжерийните краставици, картофите, вносните домати и червен пипер на тържищата в рамките на последната седмица са се повишили от 2,1% до 3,6%. Оранжерийните домати и ябълките са поевтинели съответно с 0,4% и 3,1%. Това сочи последният оперативен анализ за основните земеделски култури на Министерството на земеделието.

Според справките, цените на основните зеленчуци са с около 30% по-високи отпреди една година.

Средната цена на едро на килограм картофи сега е 0.84 лв. – с 2 стотинки повече отпреди седмица и с 31% повече на годишна база. Оранжерийните домати по борсите са 2.34 лв/кг., с 1 стотинка повече на седмична база и с 29,3% повече на годишна база.

Седмично повишение от 8 ст. отбелязват оранжерийните краставици, които сега са 3.51 – 33% по-скъпи от м.г. При зелето увеличението на годишна база е 41% и сегашна цена 0.99 лв.

Към 12 януари средните изкупни цени на пшеницата (хлебна и фуражна), слънчогледа и ечемика за страната са в рамките на 0,2% – 0,7% под нивата от предходната седмица. Изкупната цена на царевицата остава без промяна.

В момента хлебната пшеница се търгува за 519 лв./тон, фуражната е 506 лв./тон, царевицата – 483 лв./тон, слънчогледа – 1115 лв./тон.

Сравнявайки с аналогичния период на миналата година, основните зърнени и маслодайни култури са поскъпнали с между 23,2% (слънчоглед) и 47,1% (ечемик).