Начало Агроновини Земеделие Всеки трети пожар в гори в Северна България е бил край Балчик...

Всеки трети пожар в гори в Северна България е бил край Балчик и Ген. Тошево

20 са регистрираните пожари в гори през цялата изминала 2021 година, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Огнената стихия е обхванала 76 декара, като само при малка част /шест декара/ тя е била от т.нар. върхов пожар.

Данните на СИДП сочат, че огънят е обхванал 35 декара иглолистни гори и 26 декара широколистни, а по-лошото е, че голямата част от пожарите са причинени от човешка небрежност, заради необезопасени запалвания в горските територии или в близост до тях.

Най-много пожари за 2021г. са регистрирани в ДЛС-Балчик – пет. По един е имало на територията на ДГС-Смядово, ДГС-Нови пазар, ДЛС-Черни Лом, ДГС-Търговище, ДГС-Провадия, ДЛС-Шерба, и два – в горите на ДГС-Генерал Тошево.

Горските от предприятието разполагат с 11 специализирани автомобила за гасене на пожари и 130 защитни облекла. Всички противопожарни табла и депа са обновени през годината, а на ключови места са поставени 30 нови предупредителни табели. Над 1000 флаери, в които са описани основните причини за възникване на пожари и действията, които трябва да се предприемат за погасяването им, са раздадени в населените места на областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич.

Ръководствата на СИДП и териториалните поделения благодарят на гражданите, които са подали 278 сигнала за пожари и посегателства в горите към национален телефон 112.