Начало Агроновини Земеделие Какво ще донесе по-високият осигурителен праг за малките земеделци?

Какво ще донесе по-високият осигурителен праг за малките земеделци?

По-дребните земеделци ще изпитат огромни трудности с вдигането на минималния им осигурителен праг от 420 лева на 710 лева, смятат земеделски производители от област Добрич.  Малките земеделци ще се осигуряват на по-голямата сума от 1 април според новия бюджет на държавата, който днес бе разглеждан на извънредно заседание на Министерския съвет.

Повишаването на осигурителния праг ще се отрази тежко на Иван Петров, който отглежда лавандула край Ген. Тошево. Той счита, че това увеличение е твърде голямо.

„Производствените бюджети ще спаднат, при положение че субсидиите остават едни и същи. Зависи все пак кой какво отглежда. Тази година имаше добра продукция от пшеница, царевица, слънчоглед. Аз обаче отглеждам лавандула, а в този сектор няма търсене и добра цена. Ще има стопани, които няма да могат да си позволят да наемат работници. Някои назначават по двама-трима души целогодишно, на които също се плащат осигуровки и тези хора може да загубят работата си“, прогнозира Петров пред Про Нюз Добрич.

Той плаща сега 180 лева на месец здравни и социални осигуровки. По думите му увеличение може би трябва да има, но и държавата трябва повече да подпомага малките земеделци. „В чужбина подпомагат не само едрия, а и дребния, и средния бизнес. Тук на дребния изобщо не му обръщат внимание – да се спасява, както може. Ето сега колеги може да си унищожат посевите или дадат земята под наем на арендатори. Така се затрива дребният бизнес“, коментира Петров.

Според Светослав Петков, зеленчукопроизводител в община Каварна, това повишаване на осигурителния праг е очаквано и ще докара още трудности и спънки в производството. Това обаче е само част от многото проблеми.

„За съжаление не е само осигурителният праг. Най-лошото е, че електричеството се вдигна много, съответно водата ще поскъпне, а това е важно за зеленчукопроизводителите. Една камара разходи има за нас от семката до беритбата. Например торовете – азотът миналата година беше 370 лв./тон, сега е 1700 лв./тон. Препаратите също се очаква да са много скъпи. Така че май осигурителният праг ще е най-малкият проблем на фона на всички останали разходи“, посочи Петков.

Той прогнозира фалити на дребни производители заради огромните разходи и особено ако стопанската година не бъде добра.

По повод на факта, че като се осигуряват минимално, земеделците ще взимат и много ниски пенсии, Светослав Петков заяви, че много от стопаните не мислят за това. „За да вземаме по-добра пенсия след години, трябва сега да даваме пари, които не са ни по силите, поне на повечето от нас, особено сега с повишените цени и разходи“, каза Иван Петров.

Различни организации от агросектора възразиха остро срещу подготвяното увеличение с мотива, че малките земеделски стопани ще бъдат сериозно засегнати и че ще се увеличи сивият сектор. Осигурителния праг за земеделските стопани – физически лица, регистрирани по реда на Наредба No3/1999 г., не трябва да бъде повече от 50% от размера на минималната заплата, или 355 лв. при минимална заплата от 710 лв., която се планира за 2022 г. Това искат от Националната биологична асоциация с председател д-р Слави Трифонов в писмо до премиера и министрите на земеделието, финансите, труда и социалната политика и др. Според Асоциацията при досегашния минимален осигурителен доход земеделците имат годишно около 3 360 лева разходи за осигуровки, които и към момента са непосилни за много от тях.