Начало Новини На Трифон Зарезан в Добрич: Виното се прави с мерак и постоянство,...

На Трифон Зарезан в Добрич: Виното се прави с мерак и постоянство, компромиси не бива да има

„Виното се прави с мерак и постоянство – там е тайната. Ако това се спазва, няма начин да не се получи качествена продукция. Благодарен съм за наградата“, заяви лозарят Стоян Вълков. Той спечели първа награда в категория „Червено вино“ в традиционния конкурс за най-добро вино, реколта 2021 година, организиран от Община Добрич и Къщата на виното.

40-годишният лозар тази година участва за втори път в конкурса, след като миналата година бил класиран на второ място. Той отглежда край Варна 20 декара лозя. Използва основно два сорта за направата на червено вино – каберне совиньон и мерло, в съотношение 20:80.

Това е шестата реколта, която прави младият винар. Завършил е икономика, а в момента трупа специализирани знания в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Споделя, че най-много се е учил от баща си, благодарен е на много познати и приятели енолози, които са му помагали. Много неща научил и от Анелия Христакиева – известен енолог и носител на награди.

„Има една дума, която във винопроизводството не трябва да присъства, и тя е компромис. Във виното няма рецепти, това не е готварска книга. То всяка година е различно, но има неща които трябва да се спазват“, посочва Вълков.

По думите му още е рано да се каже каква ще бъде реколтата тази година. Миналата година е била сравнително добра, въпреки че засушаването не се отрази добре на гроздето. „Северна България по принцип се слави с белите си вина, но тук можем да правим и червени и конкурсът го доказва“, сигурен е винарят.

Денят на лозаря Трифон Зарезан бе отбелязан с общоградско тържество в Добрич. И тази година организатори на събитието са Община Добрич, Регионалният исторически музей, Къщата на виното и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. По традиция от Младежкия център, през сградата на Общината до Етнографската къща премина шествие, начело с писана каруца и буре вино, с много музика и настроение. За цар на виното и тази година бе обявен кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе придружен от зам.-кмета инж. Пенчо Керванов и председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков.

Възстановка на празничния ритуал с  участието на танцьори и музиканти от ПФА „Добруджа” се състоя в Етнографската къща, където Йордан Йорданов заряза лозата.

Малко по-късно на площад „Свобода“ бяха обявени резултатите от Конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2021 година. Общо девет майстори на божествената напитка получиха грамоти и награди.

14 бяха вина бяха претенденти за отличията в раздел „Червено вино“. Първо място спечели Стоян Вълков, втората награда остана за Петър Маринов, а третата – за Искрен Ничев.

От 12 участници в раздел „Бяло вино“ първа награда заслужи Петър Янков, втора – Господин Господинов, и трета – Йордан Пенев.

За най-добро „Розе“ бе определено виното на Валентин Ничев, втори е Даниел Йорданов, а трети – Ивайло Михайлов. В тази категория имаше и най-много участвали – 22-ма.

„За мене е чест, че отново съм цар на виното. Какво по-хубаво от това традициите да ни сплотяват като хора и като общество. Пожелавам много здраве и тази година да има много берекет по лозята“, каза кметът Йорданов. Празнична програма поднесоха съставите на ПФА „Добруджа“.