Начало Новини МЗ: По-ниските цени на дървата ще позволят отопление, което хората могат да...

МЗ: По-ниските цени на дървата ще позволят отопление, което хората могат да си позволят

„По-ниските цени на дървата ще позволят на хората да се отопляват на цени, които могат да си позволят. Това е сериозна социална мярка. Отворихме 17 склада, в които ще се продава дървесина на хората, като общо те ще станат 56. Цените, на които ще се продават ще са тези, на които се добива. Това ще се прави по списъци на нуждаещите се и вярваме, че кметовете ще ни съдействат с това“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в BTV. По думите му предстоят разговори с представителите на Националното сдружение на общините в Република България, за да се изработи механизъм за сътрудничество.

Министър Иванов обясни, че предстои държавните стопанства да закупят необходимата техника, като разходите ще са за тяхна сметка и ще се следи стриктно да не се увеличават. Аграрният министър информира, че ръководството на Министерството на земеделието вече е започнало посещения в разкритите складове за дърва за огрев и, че предстои и той да направи такава проверка. „Тази мярка е важна, защото ще подпомогне подготовката и за следващия отоплителен сезон“, допълни земеделският министър.

Политическото ръководство на Министерството започна своите посещения в съществуващите 17 склада за продажба на дърва.

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев посети днес Държавното горско стопанство в гр. Ракитово. Там стана ясно, че местното население ще има няколко варианта за закупуване на дърва:

Закупуване на дърва по такса на корен;

Закупуване на дърва от централен и временен склад към стопанството;

Закупуване на дърва плюс транспорт до клиент от централния склад.

Цената за закупуване от склад е 43 лв. за пространствен куб. метър, а таксата с включен транспорт – 70 лв.

Заместник-министър Бурджев обясни, че предприетите от Министерството на земеделието мерки за сваляне на цената на дървата са социална политика, която се реализира в тежки времена при високи цени на енергоносителите и усилено търсене на дърва за огрев за домакинствата.