Начало Новини Цената на слънчогледа днес стигна 2 000 лева за тон, при 1...

Цената на слънчогледа днес стигна 2 000 лева за тон, при 1 600 лева преди седмица

„2 000 лева за тон е цената на слънчогледовото семе в момента. Днес има такива оферти на пазара“, каза за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя е категорична, че цената не е спекулативна.

На брифинг след заседанието на правителството днес министърът на икономиката Корнелия Нинова коментира, че цена от 5 лева за литър олио в магазините в момента е спекула. „Производствената цена на литър олио е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата. Твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за вдигането на цените, е неоснователна. В България в момента имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за четири години и половина производство на олио. Няма липса на суровина“ подчерта Нинова, цитирана от ДарикНюз.

„Това, което забелязваме последните дни, е, че собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове, фабрики в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента в Европа и света има недостиг и цената скочи на международните пазари“, каза Нинова.

Радостина Жекова изтъкна, че при жътвената кампания м.г. цената на слънчогледа стартира от 800 лв./тон, миналата седмица беше 1 600 лв./тон, а днес вече има предложения за 2 000 лв./тон.

„Това не е спекула, цената на слънчогледовото семе е борсова и тя идва отвън. В България не определяме цената на слънчогледа. Фактът, че Украйна не излезе на пазара, води до тези цени, защо да е спекула? В страната има налични количества, но в световен мащаб няма. Когато в световен мащаб няма слънчоглед, цената му ескалира. България не е самотен остров.  Цената на олиото се вдигна навън, нормално е да е така“, посочи Жекова и допълни, че ситуацията е изключително динамична.

За коментираното изкупуването на зърно за държавния резерв Жекова каза, че не е ясно на какви цени ще бъде то. По думите й към момента няма разписан механизъм от Министерството на земеделието какъв ще е принципът на изкупуване на зърно, кой ще го купува, от къде ще минава сделката, кой ще го съхранява.

„Държавата да излезе и да каже – ако ще прави интервенция, как ще изглежда тя. Другият въпрос е има ли изобщо смисъл да я прави. Тези приказки за интервенция от дни насам вкараха хаос на пазара. В същото време амониевият нитрат стигна 1 600 лева за тон. Няма как да търгуваш слънчоглед на 800 лева и да отидеш да купуваш тор на тази цена“, коментира тя.

Радостина Жекова заяви, че хаосът с износа на зърно продължава. По думите й в момента на пристанище Варна има кораб, който трябва да натовари царевица, има сключен договор и в момента е спряно товаренето на стоката. На Русе днес има спрян износ на слънчоглед- белено семе, което е заготовка за хранителната индустрия. На гръцката граница имало спрени камиони с царевица.

Според днешното изявление на вицепремиера Асен Василев няма наложена забрана за експорт на зърно, просто стриктно се проверява изрядността на документите по износа.