Начало Новини Браншовик: Цената на масовия хляб може да стигне 2 лева

Браншовик: Цената на масовия хляб може да стигне 2 лева

Цената на хляба ще расте и не е изключено скоро масовият самун да се продава за 2 лева, прогнозира Тошко Няголов,  производител на хляб от Генерал Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите. Той смята, че в сегашната тежка ситуация държавата трябва да свали ДДС-то за хляба.

В края на миналата година хлебарите обявиха, че само за месец-два цената е скочила с 15-20% заради скъпите брашна и повишението на тока и горивата. Оттогава самун хляб от 600 грама се продава за 1.50-1.60 лева, а вече на места има и по-високи цени.

„Брашното за обикновените видове хляб в момента го купуваме на цена 1 044 лева за тон, а през септември м.г. тръгнахме от 640 лв./тон. По-финото брашно тип 500 сега е 1 080 лв./тон, а брашното за закуски, баници и козунаци е 1 278 лв./тон – по тези цени работим в момента. Във вторник мелничарите ни уведомиха, че ще има ново повишение на брашната, защото е скочила цената на качествената хлебна пшеница на 850 – 900 лева за тон. Това означава, че цената на обикновеното брашно ще гони 1 200-1 300 лв./тон. Така че хлябът ще поскъпне“, коментира Няголов.

Самият той е на пазара от 1992 година. Припомня си 1995 г. – бедна кризисна година, когато ситуацията е била много тежка и според него е подобна на сегашната. Тогава също имало изкупуване на зърно за държавния резерв. Няголов казва, че тогава е имало предложение да се премахне ДДС върху малката продоволствена кошница – хляб, млечни и месни продукти.  

„Със сигурност тогава беше свалено ДДС-то върху хляба. Помня го, защото аз произвеждам и закуски и трябваше да делим производството на хляба от закуските заради това“, казва браншовикът.

Неговата идея е, че може и сега да се приеме такава временна мярка със сваляне на ДДС върху хляба, за да може да се укроти цената му.

В момента най-ниското ниво на цена на масовия хляб от 600 грама на дребно в магазините е 1.50-1.60 лева. Хлебарите доставят на едро на цени 1.30 – 1.40 лв. и търговците слагат малки надценки само и само да могат да продават. А производителите според Няголов работят с почти нулева печалба.

Цена като сегашната никога не е имало и тя ще расте, дори да има достатъчно пшеница, прогнозира Няголов. Според него масовият хляб може да стигне до 2 лева.

Припомняме, че по време на посещението си в Добрич на 18 февруари президентът Румен Радев поиска 9% ДДС върху хляба, но това бе определено като невъзможно от вицепремиера Асен Василев.