Начало Лов и риболов Обмислят промени в Закона за рибарството и аквакултурите

Обмислят промени в Закона за рибарството и аквакултурите

Обмислят се промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Това каза в интервю за Радио Варна изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов, съобщават от Агенцията. Той сподели, че има текстове в закона, които не са променяни от години и трябва да се мисли за тяхната редакция.

„След няколко срещи с рибарски общности и НПО-та, които се грижат за язовирите в страната, стигнах до извода, че трябва да се работи върху закона за рибарството и аквакултурите, който не е променян от доста време и в някои аспекти е остарял. Освен в частта му за риболова, трябва да се мисли за промени на наказанията за бракониерство“, коментира Панайотов.

Модернизирането на техниката, с която работят служителите в агенцията, ще продължи, включително със закупуването на дронове и термокамери. Ще бъде въведено и видеонаблюдения на рибарските пристанища. Финансирането може да бъде осигурено със средства от Оперативната програма за морско дело и рибарство.

„Настоящият програмен период обаче скоро изтича и едва ли ще успеем да се вместим в сроковете. Ще се търси финансиране, когато започне новият програмен период“, коментира директорът на ИАРА.

Той напомни, че предстои да бъде одобрена държавна помощ de minimis за подпомагане на рибопроизводители през 2022 година.