Начало Новини Олиото продължава да поскъпва

Олиото продължава да поскъпва

В търговската мрежа в област Добрич поскъпването на олиото е най-голямо

Цените продължават да растат нагоре. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Най-голямо е поскъпването при олиото, където цената на едро се е увеличила в отделни региони с 28 %. Едно от най-големите поскъпвания на рафинираното масло е в област Добрич – с 23%, като само за седмица цената на литър олио се е увеличила с 84 ст. в сравнение с 9 март.

По данни на комисията на едро олиото в Добрич се търгува средно по 4,50 лева за литър.

В големите търговски вериги в областта поскъпването е с 28,5 % или с 1,18 лева за литър, като средната зена за бутилка олио е 5,32 лева.

В малките магазини средната цена е 5,78 лева за бутилка, като тук поскъпването е с 53,3% или с над 2 лева за литър, показват данните на земеделското министерство. 

Най-висока цена е отчетена в Силистра, където броят 6,73 лв. за литър. Само за седмица цената там е скочила с 2,13 лева. Над 6 лева вече се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив – 4,62 лева за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лева за литър, като там през последната седмица поскъпване не е отчетено.

Увеличението на цените в магазините в 19 от областите е с между 7,1% и 53,3% на седмична база, като най-значително е в Добрич . Това води до нарастване на средната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лв. за литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 9 – 16 март средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се повишават чувствително, отчитат от земеделското министерство.