Начало Новини 22 лева за килограм агнешко в Добрич, ще поскъпне още

22 лева за килограм агнешко в Добрич, ще поскъпне още

Lamb chops.

Средно 22 лева струва килограм агнешко месо в магазините в Добрич седмици преди Великден.   

Агнешкото месо поскъпва поскъпва устойчиво през последните години. През миналата пролет то се продаваше по магазините между 13,50 и 17,50 лева за килограм, на някои места стигаше и до 20 лева.

Сега цената му на едро в Добрич е 23 лева за килограм на едро. Тя се отнася за бут, а плешката е 21 лева, сочи оперативният анализ на цените на основни храни в периода 23-30 март, оповестен от Министерството на земеделието и храните. Посочено е, че в големите търговски вериги прясно агнешко месо няма.

В това се увери и репортер на Про Нюз Добрич. В маркет в града днес има само замразена агнешка дроб сарма за 8,99 лв./кг и замразени агнешки гърди за 16,99 лв/кг. Кога ще има прясно агнешко месо продавачите не се наемат да кажат.

По данни на МЗХ цената на бут агнешко месо в по-малките магазини в областта е 22 лева за килограм и е една от най-високите в страната. Толкова е и цената на агнешката плешка.

По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

В последните няколко години по Великден и Гергьовден на пазара се реализират около половин милион агнета. Една част от животинската продукция като продажби на дребно се реализира директно от фермите. През търговските вериги се реализират около 80-90 000 агнета, уточнява Караколев пред БНР. Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.