Начало Агроновини Земеделие До 10 дни държавата ще започне да изкупува 700 хил. тона пшеница...

До 10 дни държавата ще започне да изкупува 700 хил. тона пшеница и до 350 хил. тона слънчоглед

Планираното изкупуване на зърно беше саботирано умишлено преди няколко седмици, за да бъде забавено, но се очаква изкупуването да започне до десет дни. Това заяви заместник-министърът на земеделието  Иван Христанов пред БНТ.

Изчистен е механизмът за изкупуването, като процесът по думите му не може да бъде извършен от една държавна фирма. Затова министерството със собствените си дирекции и агенции участва активно заедно със службите по земеделие, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. В комисията са включени и представители на ДАНС, за да наблюдават процеса и да бъдат гарант за неговата прозрачност.

Министерството на земеделието очаква трансфер на средства от бюджета, след това има правни процедури, които трябва да бъдат изпълнени, каза Христанов. Планира се закупуването на 700 хил. т хлебна пшеница и 325 – 350 хил. т маслодаен слънчоглед, с които да се гарантира продоволствието на страната.

За съхраняването ще бъде обявена отделна процедура, като в страната има достатъчно складове, каза заместник-министър Христанов. Той посочи още, че критериите за базите са определени, като пред завършване е и процедурата за наемане на складовете.