Начало Агроновини Земеделие В Добруджа започна пролетната сеитба, очакват бум в площите със слънчоглед

В Добруджа започна пролетната сеитба, очакват бум в площите със слънчоглед

В област Добрич започна пролетната сеитба. Към момента са засети по около 20 хиляди декара със слънчоглед и царевица в отделни полета, предимно в морските общини на областта, където температурите бяха по-високи.

„Не сме, разбира се, още в масова сеитба. Всеки стопанин избира с коя от културите да започне. Ние започнахме със сеитбата на слънчоглед, защото царевицата е по-податлива на слани“, каза за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Традиционно от двете пролетни култури в региона се сеят по около 700 000 декара. Прогнозата обаче е, че тази година в област Добрич ще се засее доста повече слънчоглед, отколкото през миналата. Причината – сегашната висока цена на слънчогледовото семе.

„Доста от колегите, предвид ескалиралата цена на слънчогледа, са променили сеитбените си намерения. Търговци на семена за посев казват, че има проблем с вноса на семена заради завишените поръчки. Това означава, че засетият слънчоглед тази година ще бъде повече“, посочи Жекова.

Това се очакваше при цената на слънчогледа, смятат в бранша. В момента тя е около 1700 лв. за тон, а преди месец беше достигнала нива от 2000 лв. за тон, след което слезе малко надолу. За сравнение, при жътвената кампания м.г. цената на слънчогледа стартира от 800 лв./тон.

Добро е състоянието на есенните посеви в област Добрич. „Месец март премина под знака на сушата, нормите на валеж за този месец бяха доста под обичайните. Надяваме се през април да се навакса. Пшениците изглеждат добре, въпреки стресови температури през март – имаше няколко дни с измерени градуси нула и под нулата, имаше и слани. Не е пагубно, но растенията се стресират. Няма обаче видими поражения по посевите. Сега е важно пролетната сеитба да започне нормално, да се вдигнат още малко температурите и да има валежи“, коментира Жекова.

Миналата година през март имаше малко поизмръзнали пшеници, но това не беше фатално като цяло за реколтата, защото беше в отделни микрорайони. В голямата част от Добруджа имаше отлични добиви. Земеделците се надяват да не паднат слани, защото и през месец май това се е случвало.