Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите Великден и Гергьовден, съобщават от БАБХ.
В периода до 8 май ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.
Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.
По време на официалните празнични дни – от 22 до 25 април, 1-2 май и 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности се приемат на горещия телефон 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.