Начало Агроновини Земеделие Дончо Калудов е преизбран за председател на ЗК „Сокол“ в балчишкото с....

Дончо Калудов е преизбран за председател на ЗК „Сокол“ в балчишкото с. Соколово

Дончо Калудов бе преизбран за втори 4-годишен мандат за председател на Земеделска кооперация „Сокол“ в балчишкото село Соколово. Кооперацията е трета по големина в област Добрич, тя обработва 27 000 декара със зърнени култури – пшеница, рапица, царевица и слънчоглед.

Кооперацията е направила дарение на стойност 3000 лева за бесарабските българи и гагаузи, които живеят в района на гр. Тараклия в Южна Молдова. Дарението включва пакетирани храни – олио, захар, консерви, брашно и др. Продуктите ще бъдат изпратени чрез сдружение „Българско наследство“, като идеята е те да стигнат до местоназначението си до Великден.

На шахматния клуб в Балчик кооперация „Сокол“ дари 1000 лева.

„В работата си ще продължавам да следвам плана си за развитие на кооперацията. Убеждението ми е, че за да се случи това трябва да се инвестира в нови технологии и съвременна техника“, сподели пред Про Нюз Добрич Калудов.

„Тази пролет беше доста студена и посевите малко закъсняха в развитието си, но това не е проблем. Важното е, че имаше валежи, което е много добре. Само преди дни тук паднаха около 20 л./кв.м. Морският район беше най-засегнат от сушата през 2020 г. 2021-ва беше една нормална година, ако и сега върви така, мисля, че ще се получат добри резултати“, коментира Калудов.

Добивите на пшеница от нивите на кооперацията миналата година са били средно 645 кг/дка, от слънчоглед – 312 кг./дка, от царевица – 625 кг./дка.

Ще засее ли кооперацията повече площи със слънчоглед, предвид високата му цена в момента? „Не мисля, защото технологиите трябва да се спазват. Ако се засее повече слънчоглед, ще се наруши сеитбооборота. Това би се отразило в добивите на следващите култури“, казва Калудов. Кооперацията е започнала пролетната сеитба със слънчоглед.

Миналата година ЗК „Сокол“ е изплатила на своите членове рента от 170 лева. Договорите се сключват за 35% от произведената продукция. През лошата за земеделието 2020 година рентата е била 60 лева, сравнително добра на фона на дадените това масово ренти от по 30-40 лв.