Начало Новини От 18 април кланиците кандидатстват по de minimis за реализация на българско...

От 18 април кланиците кандидатстват по de minimis за реализация на българско агнешко месо

Lamb chops.

От 18 април до 20 май 2022 г. се отваря прием по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2022 г. Това дава възможност по време на Великденските празници и Гергьовден животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени. Бюджетът по схемата е 1 000 000 лв. Крайният срок за изплащане на помощта е 20 юни 2022 г.

Единичната ставка за подпомагане на кланица е 10 лв. за едно закупено и заклано дребно преживно животно. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделски стопанин дребно преживно животно на цена не по-ниска от 7,50 лв./кг. живо тегло без ДДС.   Кандидатите по схемата ще се подпомагат за разходи за постъпили в кланица живи животни след 22 март 2022 г.

Земеделските стопани, от чиито животновъдни обекти ще бъдат изкупени животните, следва да са били допустими за подпомагане по една от следните схеми през Кампания 2021, а именно:
– Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, необвързана с производство (ПНДЖ3);
– Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки в планински райони;
– Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол.

Максималният брой на агнетата или яретата, за които бенефициерите могат да получат подпомагане, е равен на броя на животните на съответните земеделски стопани, към дата 02.02.2022 г. в системата на БАБХ ВетИС, умножен с коефициент 1.8.