Начало Агроновини Земеделие Държавата започва изкупуването на зърно през стоковата борса

Държавата започва изкупуването на зърно през стоковата борса

„Към днешна дата се очаква да имаме добра реколта както от есенните, така и от пролетните култури“. Това каза пред Nova News министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той уточни, че данните за развитието на пшеница, рапица и други кулртури са добри, като земеделските производители се грижат за своята бъдеща продукция и не се очаква драстично повишение на цените.

За плановете за допълване на резерва от зърно министър Иванов заяви, че  Министерството на земеделието е направило необходимата организация и е създадена работна група с участието на Държавния резерв, ДАНС и НАП.

„Вчера по сметката на Министерството на земеделието от Министерството на финасите постъпиха 1,1 млрд. лв. и реалното изкупуване на зърно започва“, съобщи министър Иван Иванов. Той припомни, че е планирано изкупуването на 750 хил. т хлебна пшеница и 325 хил. т маслодаен слънчоглед през стоковата борса, като ще се водят преговори с борсата за намаляване на комисионата, за да не се утежнява държавният бюджет. Изкупуването на зърно ще бъде на пазарен принцип на базата на Закона за обществените поръчки.

„Не задължаваме зърнопроизводителите и търговците на зърно да продават. Тук е мястото да отправя апел към тях да бъдат национално отговорни, от техните действия зависи продоволствената сигурност на страната“, призова представителите на сектора министърът на земеделието.

Аграрният министър допълни, че Ковид помощта, за която миналата седмица бе получена нотификация от Европейската комисия (ЕК), е с бюджет 143,5 млн. лв. „В спешен порядък свикахме УС на Държавен фонд „Земеделие“. От тези средства 79 млн. лв. ще бъдат за животновъди и пчелни семейства, а 64,5 млн. лв. за плодове и зеленчуци, ориз и рози“, каза министърът.

Той допълни, че в редица срещи с браншовите организации са коментирани ставките, по които помощите ще се разпределят за съответните сектори. Съответно от заделените от Европейската комисия (ЕК) 500 млн. евро за земеделие българските фермери ще получат 10,6 млн. евро с възможност те да бъдат увеличени с 200% от държавния бюджет, уточни д-р Иван Иванов. По думите му ЕК е разработила и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хил. евро на стопански субект и така подкрепата за едно стопанство може да достигне 400 хил. евро.

„Тази година имаме безпрецедентно отпускане на държавни средства за земеделските производители с цел да се осигури продоволствена сигурност, да бъде подсигурена тяхната дейност и да нямаме драстично скачане на цените“, каза в заключение земеделският министър.