Начало Туризъм 50 000 растения от 64 сорта лалета цъфтят в Ботаническата градина в...

50 000 растения от 64 сорта лалета цъфтят в Ботаническата градина в Балчик

По традиция Университетска ботаническа градина – Балчик представя колекциите си от луковични растения на т.нар. Парад на лалетата. Събитието е част от програмата за честване на 130-годишнината на Университетските ботанически градини. Засадените през есента 52 000 броя луковици пролетно цъфтящи видове – лалета, зюмбюли, нарциси и мускари ще цъфтят до края на месец май, съобщават от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в чиято структура е градината в Балчик.

Лалетата са 50 000 броя от 64 сорта. Новите за градината сортове са 34 от всички групи (ранноцъфтящи, средноранни лалета, късноцъфтящи лалета и ботанически лалета) и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни лалета и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги.
Последните са запазили част или всички характеристики на диворастящите лалета. И тази година най-много сортове има от клас „Триумф“, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване.


Новите сортове лалета са концентрирани в двата най-големи цветни партера с обща площ от около 1 200 кв.м. в Градина „Разсадника“ и „Божествена градина“.

По времето на Парада на лалетата, утвърдил се в годините период, в който градината показва колекциите от пролетно цъфтящи растения, посетителите могат да се запознаят с видово разнообразие на над 5000 растителни вида от 122 семейства.
Най-богатата колекция на Университетската ботаническа градина в Балчик, на открито и в оранжерия, остава „Кактуси и други сукуленти“ с около 4000 вида, от които 1900 бр. кактуси. Най-богатото семейство е Crassulaceae – 820 бр.

Във връзка със 130-годишнината от създаването на Университетската ботаническа градина в Балчик, с огромен ентусиазъм екипът е подготвил юбилейно първо издание: „Книга за лалето – Ботаническо ръководство“. Ръководството е с обем от 135 страници и ще излезе от печат до месец. В него е събрана цялата необходима и донякъде малко позната информация за луковичното растение от семейство „Лилиецветни“ лалето.