Начало Агроновини Земеделие Земеделците в област Добрич са притеснени от наченки на засушаване

Земеделците в област Добрич са притеснени от наченки на засушаване

Есенниците в област Добрич започват да страдат от засушаване, алармират от бранша. Вече месец и половина – два, липсват валежи със стопанско значение, което притеснява земеделците.

„В момента чакаме пшеницата да изкласи. На практика това е моментът, в който посевите имат нужда от много влага, а няма дъждове и ако не завали скоро, ще стане доста притеснително. При част от растенията вече се има стрес от липса на влага. Наблюдава се леко усукване на листата – така се намалява изпарението на вода. Пожълтяване няма и се надяваме да не видим такова тази година“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

По думите й пролетниците в различните райони на Добруджа са в различна фаза на развитие, но също вече имат нужда от валежи. „Наблюдаваме един начален стадий на суша. Другата седмица прогнозите са за превалявания и дано това да се случи“, каза Жекова.

Тя добави, че болести и неприятели по посевите към момента няма. На места се наблюдава житна дървеница, но това не е масово.

По данни на ОД „Земеделие“ в Добрич, засетите есенници в областта общо са в размер на 1 332 750 дка, като от тях 1 201 600 дка са засети с пшеница, 59 640 дка с ечемик и 71 510 дка с рапица. Към момента с царевица за зърно са засети 817 570 декара, а със слънчоглед – 905 830 декара.