Начало Агроновини Земеделие Заради забранения износ от Индия: Цената на пшеницата излетя нагоре за ден

Заради забранения износ от Индия: Цената на пшеницата излетя нагоре за ден

Цената на пшеницата излетя нагоре, след като в края на миналата седмица Индия забрани износа на зърно. Актуалната към момента цена е 760 лв./тон за хлебната пшеница и около 750 лв./тон за фуражната.

„Индия в момента се смята за основен износител на зърно и се очакваше да замести липсата на износ от Украйна. Заради голяма суша там обаче те затвориха зърнения си пазар, буквално миналия петък. Световният пазар реагира мигновено и цената се вдигна с 50 евро само за един ден“, коментира за Про Нюз Добрич Иван Гочев – зърнопроизводител от с. Балканци и председател на Добруджанския агробизнес център.

Той прогнозира, че новата реколта след около месец и половина ще стартира на тези нива – около 760 лева за тон пшеница. „Това са много високи нива, тъй като пазарът буквално експлодира след новината за Индия. Но не е само това. Последният USDA доклад за зърното в световен мащаб показва, че в Европа има остра нужда от влага и пшениците ще бъдат с по-ниски добиви. И затова цената реагира веднага и скочи“, посочи агробизнесменът.

В област Добрич вече има сделки, сключени на зелено за пшеница, и то на висока цена – около 700 лева за тон, казва Гочев. Повечето производители обаче се въздържали, защото цената към момента е още по-висока. По думите му за момента сделките на зелено са малко и ги сключват земеделци, които имат нужда от средства.

Земеделските стопани донякъде се успокоиха след падналите в област Добрич дъждове в нощта срещу неделя. „Паднаха около 10-20 л./кв. м., очакват се и нови превалявания, които ще компенсират започналото засушаване. Към момента вече нямаме големи притеснения за добивите, въпреки че в събота не валя в крайните източни райони – Дуранкулак, Спасово. Трябва да паднат още валежи със стопанско значение – около 20-30 л./кв. м. до десетина дни ни трябват. Това ще доведе до напълно нормално развитие на растенията“, изтъкна Гочев.

Що се отнася до вредителите, на места се появява царевичен хоботник, основно заради липсата на студена зима. „Той само за часове може буквално изяде поникналите листенца на растенията. От две години насам е забранено да се обеззаразяват семената на пролетниците с инсектицид. Затова когато хоботникът нападне, той не умира, а единственото спасение е да се напръска с инсектицид вегетативно. Житна дървеница има на места, но е под прага на икономическата вредност“, допълни земеделският производител.

Ако времето е благоприятно, той прогнозира добиви от пшеница на нивото на миналата година, когато средно стопаните ожънаха по около 700 кг./дка.