Начало Агроновини Българският агробизнес се събира през юли край Добрич за „Ден на полето“

Българският агробизнес се събира през юли край Добрич за „Ден на полето“

За първи в България, агробизнесът ще се събере в Добруджа на мащабно полево събитие – „Ден на полето“. Организатор е Добруджанският съюз на зърнопроизводителите. „Участие до момента са потвърдили около 50 компании и се надяваме да станат и повече“, каза за Про Нюз Добрич председателят на съюза Радостина Жекова. Събитието ще бъде тридневно и ще се проведе в последната седмица на юли в землището на добричкото село Поручик Гешаново.

Във форума ще участват всички семенарски компании в страната, които са 12. Те ще представят 120 хибрида царевица и 90 хибрида слънчоглед.

„Досега в страната компаниите правеха поотделно подобни събития, за да представят продуктите си. За първи път ние ще ги съберем на едно място. Всички фермери ще могат реално да видят хибридите посети един до друг. Програмата е богата, ще има игри и демонстрации на работещи машини. Полето, на което ще бъдат презентациите, е 300 дка“, посочи Жекова.

Освен семенарските компании ще участват и почти всички фирми-вносители на земеделска техника, най-големият производител в България – „Мадара Шумен“, освен това „Рапид“, „Интер Агри“, „Агрохол“, „Анимекс“ и др. Очакват се застрахователи, фирми за гранулирани торове, 10 компании, които се занимават с листни торове, иновативни компании за дронове, банкови институции и др. Поканени са „Клас олио“ и мелница.

„Искаме да представим целия спектър, в който работи агробизнесът. Опитваме се да покажем на бранша цялата верига – от самото семе, през препаратите за растителна защита, машините, преработвателите. Надявам се това, което ще покажем, да бъде достатъчно интересно за нашите колеги и да се види потенциалът на Добруджа, когато става въпрос за такъв тип мероприятия“, каза Жекова.

Ориентировъчните дати са 26, 27 и 28 юли, но те ще се уточнят допълнително. Идеята е Денят на полето да се състои след приключване на жътвата.